Kuchnia kolumbijska

Podczas spotkań związanych z Kolumbią, Magdalena może zaprezentować najbardziej charakterystyczne przysmaki kuchni kolumbijskiej, takie jak:


HORMIGAS CULONAS - MRÓWKI DUPIASTE

To najbardziej znane owady w kolumbijskiej kuchni! Pochodzą z regionu Santander położonego w północno wschodniej częsci Kolumbii. Te jadalne owady, należą do rodziny mrówek zbierających liście i spotykane są wyłącznie na kontynencie amerykańskim, od Argentyny, po południową granicę Stanów Zjednoczonych. Mrówki z Santander odkryte zostały ponad 500 lat temu przez Indian Guanes zamieszkujących te tereny.



KAWA KOLUMBIJSKA należy do czołówki sprzeawanych kaw na świecie, a sama Kolumbia, to prawdziwy tygrys w jej produkcji. Tereny, na których leży Kolumbia to idealne miejsce do uprawy kawowców. Stała temperatura w ciągu roku, oscylująca pomiędzy 17 - 23 stopniami Celsjusza, nasłonecznione stoki pogórza Andów, wysokie na 1200 - 1800 m n.p.m. i idealne wręcz gleby z domieszką pyłów wulkanicznych - warunki idealne. 



AJIACO - Zupa o tej rzadko spotykanej nazwie popularna jest w Kolumbii i na Kubie. Jej podstawowym elementem są ziemniaki, kurczak i mleko, choć wielu zaskakuje połączenie tych smaków z m.in. awokado, kukurydzą lub kaparami. Bez obaw, kolumbijczycy wiedzą co dobre, a sam przepis ma ponad 1000 lat!



CZEKOLADA - U Kolumbijczyków czekolada jest jednym z najpopularniejszych napojów, który wręcz stanowi pewną tradycję. Prawdopodobnie właśnie dlatego Kolumbia wypada tak dobrze w rankingu najszczęśliwszych Krajów. ;)

Standardowym śniadaniem jest gorąca czekolada zagryzana serkiem mozzarela lub croissantem. Inspirując się ich tradycją, powstały rozpuszczalne tabliczki do samodzielnego przygotowania czekolady w zaciszu domowym na mleku lub wodzie. Czekolada jest nierafinowana, co oznacza, że zachowuje swoje naturalne właściwości zdrowotne a jej smak jest bardziej intensywny. 


KONTAKT magdowski@interia.pl, Tel. 515191527

Strona stworzona za pomocą kreatora stron www Manifo.com